Yaşam

Mükemmel ölçü ve en güzeli: Yaş pastanın tanımı

Yaş pastanın tanımı, biz çocukken annelerimizin yaptığı ve çok sevilen bir tatlı çeşididir. Zengin sosu ve nemli dokusu ile klasik keklerden çok farklıdır. Islak keklerin farklı tanımları vardır ve sosları çok çeşitlidir. Bazı soslar yumurta kullanırken bazıları kullanmaz.

Klasik ama enfes lezzetiyle tadan herkesin beğenisini kazanacak bir ıslak kek tarifini sizler için araştırdık. Üstelik sosta yumurta yok. Bu yüzden yumurta hassasiyeti olan kişiler tarafından bile sevilecektir.

Islak keki tanımlarken dikkate alınması gereken birkaç değerli nokta vardır. Bunlar;

  • Unlu karışımı ekledikten sonra çok çırpmayın. Topaklanma biter bitmez karıştırmayı bırakmalısınız. Aksi halde kekiniz fazla kabarmayacaktır.
  • Islak kek hamuru oldukça sıvı ve akışkan bir kıvama sahip olacaktır. Bulaşıklarda bozukluk var diye düşünerek un yoğurmamalısınız.
  • Kek hamurunu fırına attıktan sonra çok sıkıntılı bir durum olmadıkça fırının kapağını açmayınız. Fırınınızın pişirme ayarına göre 40 – 45 dakikada pastanız hazır olacaktır.
  • Keki fırından çıkarmadan önce sosu ocağa alın ve kaynamaya bırakın. Fırından çıkan sıcak dilimlenmiş kekin üzerine doğrudan acı sosu dökmelisiniz.
  • Islak kekinizi sosu çekene kadar oda sıcaklığında bekletmeli ve daha sonra buzdolabına kaldırmalısınız.

İşte yiyeceğiniz tam boy ve en uygun yaş pastanın tanımı…

TAM ÖLÇÜ VE EN YETERLİ ISLAK KEK TARİFİ

9 KİŞİ / HAZIRLIK SÜRESİ: 15 DAKİKA / PİŞİRME SÜRESİ: 45 DAKİKA

Islak kek tarifi için malzemeler;

kek için;

  • 3 yumurta (oda sıcaklığında),
  • Yarım su bardağından biraz fazla toz şeker,
  • 1 su bardağı süt (oda sıcaklığında),
  • Yarım su bardağı sıvı yağ,
  • 1 su bardağı un,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 çay kaşığı vanilya,
  • 3 yemek kaşığı kakao

Sosu için;

  • 3/4 su bardağı (150 gram) toz şeker,
  • 1 bardak su Süt,
  • 2 çorba kaşığı kakao,
  • Yarım su bardağı sıvı yağ

Islak kek nasıl tanımlanır?

  • Fırını 180 derecede çalıştırın.
  • Un, kabartma tozu ve kakaoyu bir kapta birleştirin ve iyice karıştırın.
  • Ayrı bir çırpma telinde yumurtaları şekerle çırpın.
  • Süt ve sıvı yağı ekleyip tekrar çırpın.
  • Kuru malzemeleri karışıma ekleyin.
  • Tekrar döv.
  • Kuru karışımın tamamen karıştığından emin olduktan sonra durun.
  • Pireksin altını ve yanlarını iyice yağlayın.
  • Hazırladığınız karışımı içine dökün ve fırına verin.
  • Yaklaşık 45 dakika kontrollü bir şekilde pişirin.
  • Keki fırından çıkarmak için 10 dakikanız varken sosu yapmaya başlayın.
  • Tüm malzemeleri sos tavasına koyun ve eşit şekilde karıştırarak pişirin.
  • Kek fırından çıkınca dilimleyin ve üzerine sıcak sosu gezdirin.
  • Oda sıcaklığında sosu çeken keki, ılıkken buzdolabına alın.

Yaş pasta tanımlama servis önerisi;

Islak kek tanımınızı soğuduktan sonra hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

KAYNAK: DAMLA SEFTALICIOĞLU

samsat-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu