Düzenli Egzersizin Kalp Üzerindeki 7 Olumlu Etkisi
Fiziksel aktiviteyi Akdeniz diyeti ile birleştirerek; Kilomuza dikkat edip sigarayı bırakabilirsek kalp sağlığımızı koroner arter hastalığına ve genel olarak arter hastalığına karşı korumuş oluruz. Bu 4 yaşam tarzı faktörü değiştirilebilirse damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin %80’i önlenebilir.
Fiziksel aktivitenin kalp sağlığımızı korumaya nasıl yardımcı olabileceğini 7 madde ile anlatmayalım:
1. Antrenman yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur
Egzersiz, beta bloker tedavisi gibi kalp atış hızını ve kan basıncını düşürür. Yüksek nabız ve yüksek tansiyon kalp sağlığı açısından zararlı unsurlardır.
2. Antrenman ile kilo kontrolü imkanı
Özellikle makul bir diyeti fiziksel aktivite ile birleştirirsek çok sağlıklı bir şekilde kilo vermek mümkündür. Fazla kilo hem kalp sağlığı hem de inme için değerli bir risk faktörüdür.
3. Antrenman vücut kaslarını güçlendirir
Aerobik spor stilleri (yürüyüş, koşu, yüzme veya bisiklete binme) güç sporları (hafif ağırlık kaldırma) ile birleştirilirse sağlığımız için elimizden gelenin en iyisini yapmış oluruz. Bu tür eğitim, kasların kan dolaşımından oksijen çekme yeteneğini geliştirir. Bu durum kalbin (kendisi de bir kas olan) kaslara kan pompalaması için rahatlatır ve üzerindeki yükü azaltır.
4. Eğitim sigarayı bırakmamızı kolaylaştırır
Sigara içenler egzersiz yaparak daha sağlıklı olduklarını fark ederler ve sigaranın hayatlarında yeri olmadığına daha çabuk inanırlar. Tıpkı sağlıklı ve eğitime değer veren insanlar gibi, sigaraya başlamayı asla düşünmezler. Sigara özellikle gençlerde kalp krizlerine neden olan önemli bir faktördür. Ayrıca haricen tansiyonu ve kötü kolesterolü yükseltici özelliği vardır.
5. Egzersiz diyabet gelişimini yavaşlatır veya tamamen engeller.
Aerobik spor stilleri, güç sporları stilleri ile birleştirildiğinde diyabet riskini %50 oranında azaltabilir. Çünkü bu durumda kaslar güç kaynağı olan glikojeni daha uygun şekilde kullanarak kandaki şeker seviyesinin çok yükselmesini engeller.
6. Antrenman gerginliği azaltır
Stres durumunda salgılanan stres hormonları da kalp sağlığını zorlayabilir. Az önce bahsedilen egzersiz kombinasyonları, gerginliği gidermeye ve kalbi gevşetmeye yardımcı olur. Bu kombinasyona yogadaki gibi esneme hareketleri de dahil edilirse kalp ve genel sağlığımızı çok güzel desteklemiş oluruz.
7. Enflamasyon egzersizle azalır
Egzersizle kronik iltihap dediğimiz damar iltihabını azaltabiliriz. Kronik inflamasyon, damar sertliği, kireçlenme ve kalp krizinin en önemli nedenlerinden biridir.
Eğitimi günlük hayatımıza nasıl daha kolay entegre edebiliriz? Bahsedeceğim küçük adımlarla bunu kolaylaştırabiliriz:
- Otoparkta aracınızı ulaşmak istediğiniz amaca en uzak alana park ediniz. Bu sayede binanın girişine kadar epeyce yürümüş olacaksınız.
- Asansör yerine merdivenleri kullanın.
- Öğle tatilinizin bir kısmını yürüyerek geçirin.
- Hava kuralları kötü olduğunda, antrenmanı eve taşıyın: konut bisikleti, koşu bandı, ip atlama.
- Sabahları biraz daha erken kalkıp, güne başlamadan önce evde güç egzersizleri yapabilirsiniz.
- Bir adım sayacı kullanın ve her hafta bir önceki haftadan 500 adım daha atın. Günde 10.000 adımı hedeflemek çok güzel bir yaklaşım.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı