Bakan Yerlikaya: “Suç işlemede kibirlenenlerin, kendini üstün görenlerin nefesini keseceğiz”
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç çetelerine karşı kararlı çalışmalarından vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Suç işlemede kibirli davrananların, kendilerini üstün görenlerin, bize verdiği yetkiyle göreceksiniz. Hukukun ve aziz milletimizin duasıyla, arkamızda durarak onların da nefeslerini keseceğiz.”
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ankara’da Bakanlık Güvenlik ve Acil Durumlar Uyum Merkezi’nde medya temsilcileriyle bir araya geldi. Ülkede son 3 ayda yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren Yerlikaya, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Yasadışı göçle mücadeleye ilişkin soru üzerine Bakan Yerlikaya, “Devletimizin Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü’nün düzenli göçmen sayısına ilişkin rakamlarına saygı duyduğumuz gibi, Bakanlığın düzenli göçmen sayılarına ilişkin verdiği rakamlara da saygı göstermek zorundayız. Göç İdaresi de aynı şekilde.Her düzenli göçmenin parmak izi, her birinin “Tıpkı bizim gibi onların da MERNİS’te kayıtları var. Nerede yaşadıklarını biliyoruz. Adreslerini de kontrol ediyoruz. Bu nedenle Göç İdaresi bu rakamları her hafta internet sitesinde duyuruyor. Bu rakamları sizlerle paylaştım. 4 milyon 779 bin” dedi.
“Siber Departmanı 90 günde kaç milyar paylaşımın tek tek paylaşıldığını belirledi.”
Bakan Yerlikaya, Siber Daire Başkanlığı’nın çalışmalarına ilişkin, “Toplum içinde düzensiz göç, yabancı düşmanlığı ve ırkçılık konusunda birbirine düşmanlığa ilişkin dil ve tutumları paylaşan ve bunu sosyal medyada paylaşan bir hareket var. Az önce söyledim. sosyal medyayla ilgili bot hakkında.” “Hesapların ve robot hesapların ne anlama geldiğini net bir şekilde anlattım. Siber Dairemiz var, 90 günde tek tek kaç milyarlarca paylaşım yapıldığını belirledi. Yüzde 29,31 oranının anlamı her üç hesaptan birinin olması. bir robot hesaptır ve toplam paylaşımların bir yüzdesidir.” 40’ın algı yaratmaya, yani spekülatif hizmet sunmaya yönelik olduğunu bize gösterdi. Dolayısıyla sistemsiz göçmenlerle ilgili duyduğunuz rakamların hiçbiri gerçeği yansıtmıyor. Özellikle büyük şehirlerde turizmle ilgili hedeflerimiz var. Güvenlik birimlerimiz, davranış ve davranışlarının kimlik sormayı gerektirdiğini düşündükleri bir yabancının kimliğini sorduğunda, eğer o kişinin kimliği yoksa onu karakola ya da geri gönderme merkezlerine götürüyorduk. Bu merkezlere bir tek turisti bile gereksiz yere götürürsek büyük sorunlar ortaya çıkar. Bu nedenle dikkatli davranıyoruz” dedi.
“Düzensiz göçle mücadelemizi sürdüreceğiz”
Düzensiz göçle ilgili yeni çalışmalara değinen Bakan Yerlikaya, “Artık İstanbul’da başlattığımız pilot çalışmayla 8 haftada bir komplikasyon yaşıyoruz.”
Olmadı. Bizim yaptığımız tam olarak şu; Bir yabancıya düzensiz göçmen olabilir sezgisiyle yaklaşıyoruz, merhaba diyoruz ve kendimizi tanıtıyoruz. ‘Kendinizi tanıtacak kimliğiniz var mı?’ diyoruz. Varsa nezaketiniz için teşekkür ederiz. Ama değilse o zaman yabancıyı yakınlarda bekleyen portatif aracımıza götürüyoruz. Tercümanlar, göçmenlik uzmanları, biyometrik okuma cihazları, göçmenlik ağ sistemleri vs. var ve ofislerimizde bulunan sistemlerin aynıları bu araçlarda da mevcut. 2 dakika içinde o yabancının sistemli mi sistemsiz mi olduğu anlaşılıyor. Nizamlı’nın bu noktaya kadar gösterdiği sabır ve anlayıştan dolayı özür diler, kendisini uğurluyor, iyi tatiller diliyoruz. Aksi halde ‘Lütfen sorun çıkarmayın, giriş çıkışlarınız yasal değil’ diyoruz ve Geri Dönüş Merkezi’ne götürüyoruz. Bundan sonraki süreçte kendisiyle yapılan görüşmelerde uyruğu belli olduktan sonra ilgili konsoloslukla iletişime geçiyoruz. Son olarak uçuş izin belgesini de vererek ülkesine gönderiyoruz. İstanbul’da başlattığımız sistemsiz göçle mücadelemizi 150 araçla 30 büyükşehirde ve ardından 81 ilde sürdüreceğiz. Yerli olsun yabancı olsun suç işleyen herkesi aydınlatır, adalet önüne çıkarırız. Mahkemenin yabancıya hapis cezası vermesi halinde tutuklu süreyi tamamlayıp serbest bırakılır ve tahliye edildiği gün gözaltına alınarak Göçmenlik Bürosuna teslim edilir. Aynı gün ülkelerine geri gönderiyoruz. Cezaevinden çıktıktan sonra Göç İdaresi’nin geri gönderme merkezine gelir. Oradan kendi ülkenize gönderiyoruz. Bu kadar kolay. “Bu dünyanın değişmez kuralıdır” dedi.
“Göreceksiniz, onların da nefeslerini keseceğiz”
Bakan Yerlikaya, “Bu suç örgütleriyle iltimassız mücadele konusunda önümüzdeki dönemde bakış açınız ne olacak?” “Cumhurbaşkanımızın organize suç örgütleriyle ilgili güzel bir sözü var; ‘Şehrin haydutlarını ezeceğiz, onların da nefesini keseceğiz’ diyor. Dolayısıyla devletimizde ve hükümetimizde bu kararlılık çok güçlüdür, geçmişte de vardı, bugün de var ama şunu söyleyeyim, biz İçişleri ailesi olarak suç örgütlerine şunu söylüyoruz: Suç işlemede kibirlenenler, kendilerini üstün görenler, göreceksiniz ki hukukun bize verdiği güçle, aziz milletimizin duasıyla ve arkamızda durarak onların nefeslerini kesecek ve onları da yeneceğiz. Hepsini adalete teslim edeceğiz, “Bu konuda kararlıyız” dedi.
“Konu şu anda mahkemede.”
Ayhan Bora Kaplan’a yönelik operasyonla ilgili soru üzerine Bakan Yerlikaya, “Konu şu anda yargı sürecinde. Biz Bakanlık olarak, Ankara Emniyet Müdürlüğü olarak üzerimize düşeni yaptık. O da bizim gibi yakalayıp adalete teslim etti. Her zaman söylüyorum. Belgeyle ilgili verilmiş kararlar var. Mahkeme sürecini de her zaman birlikte sürdürüyoruz.” Sen ve biz takip edeceğiz. Mahkemenin kararı her zaman olduğu gibi şanlı milletin kararıdır. Ancak bizim durumumuz, tekrar söylüyorum, biz organize suç örgütlerinin büyüklüğünü, sayısını önemsemiyoruz. Bizi ilgilendiren bunların bir tanesinin bile bizi tedirgin etmesidir. Dolayısıyla arkadaşlarımız, polisimiz, jandarmamız ve diğer ilgililer bizi ilgilendirmiyor.
“Kurumlarda kararlılık ve uyum var” dedi.
“Terörle ilgili en ufak söylentiyi bile ciddiye alıyoruz.”
Önlenen terör eylemlerine ilişkin konuşan Bakan Yerlikaya, “Terör başta olmak üzere kamu düzeni olaylarında işlenen suçların önlenmesi ve bu sayıların azaltılması konusunda İçişleri ailemizin büyük bir çabası var. Bu konunun başında her zaman olduğu gibi terörizm geliyor. bu noktada terörizmin 21. yılı.” Bu şekilde engellenen eylemlerin kesin sayısı geçmişte de her zaman verilmiştir. Katılımcı sayısı, nereden nereye. 2016 yılında bu rakam binlerle ifade edilirken şu anda 12-13 civarında. Önlemeye yönelik istihbarat konusunda çok güçlüyüz. MİT ile çok büyük bir uyum içerisindeyiz. Aynı şekilde Savunma Bakanlığımız da öyle. . Ayrımcılık olmadan, sınırların ötesinde. Sadece kendi içimizde değil, ilgili bakanlık ve birimler arasında da an be an istihbarat paylaşımı yapıyoruz. Çok değerlidir. Sahadan çok güçlü bilgiler alıyoruz. Teknolojiyle ve teknolojinin değerlendirilmesiyle ilgilidir. Bakın her hafta sistemli bir şekilde bir araya geliyoruz. Bir aile Grup olarak bir araya geliriz ve terörle ilgili en ufak dedikoduyu bile esas alırız. % 100 doğru olmasını dileyerek bakıyoruz. Bu yaylalar nasıl tamamen vatandaşlarımızın emrine verildi? Doğal olarak vatandaşların gördüklerinin altına düşmemek için hem duaları, hem çabaları, hem de işbirlikleri var. Bu yüzden bizimle birlikte yürüyor. Bizimle yürümek istiyor. Hakkari’ye gittim. Yüksekova’da Cengiz Topel Caddesi’nde vatandaşlarla sohbet ettim. Onlarla, toplumun her kesiminden herkesle oturup çay içtik. Benim gördüğüm şu; Barışın bozulmasını istemiyorlar. “Türkiye Yüzyılında istediğimiz budur” dedi. – ANKARA